Какво представлява рождената карта и какво казва тя за вашия зодиакален знак?

Ретроспекция: годината е 1600. В лондонска таверна близо до театър „Глобус“, където току-що сте гледали „Сън в лятна нощ“ с приятели, към вас се приближава привлекателен агнец. Пита ви какъв е астрологичният ви знак. Какво бихте казали преди повече от 400 години?

Тогава нещо подобно: „По небесна принуда съм Луна в Телец“. Или: „Според мен съм изгряващ Близнак.“

По всичко личи, че изобщо не бихте споменали слънчевия си знак. Защо?

Слънчевият знак е съвременно изобретение – или поне значението му е такова. Хороскопите започват да се появяват във вестниците преди 100 години. Масовата комуникация и масовото общество предизвикаха масова астрология, а слънчевият знак (движен от егото и егоцентричен) предложи опростена, космическа съкратена дума, за да говорим за астрологичната си идентичност.

Но сега идентичностите са по-сложни. Отдалечили сме се от патриархалния стремеж към конформизъм и контрол, характерен за XX в. (телевизионното предаване от 50-те години на XX в. „Бащата знае най-добре“ е отчайващо ярък пример). Говорим от позицията на чернокожи, бели, хетеросексуални, куиър, небинарни, цис, транс, богати, бедни, жени, мъже, субекти. За щастие, татко вече не знае най-добре, когато става дума за представяне и/или мислене за това кои сме.

И все пак, що се отнася до астрологичното ни усещане за себе си, ние все още, общо взето, сме подчинени на Слънцето и неговото разположение в нашия 1-ви дом на самобитността. „Аз съм Близнак“ е основната ни идентификационна ос. По мое скромно мнение това е ограничаващо.

Ето една провокация: След като се дистанцираме от хомогенизираните социални, сексуални, културни и политически норми, не трябва ли да направим същото, когато става въпрос за слънчевия знак като астрологична метрика за самопознание?

Всъщност трябва.

Започваме да наблюдаваме лека тенденция на отдръпване от хегемонията на слънчевия знак. С възхода на Ко-звездата, наред с други фактори, вече не е необичайно да чуваме в ефира подобни твърдения за идентичност: „Като човек с Луна в Скорпион и изгряващ в Сад, аз мисля/чувствам х, у, z.“ Вместо един начин на съществуване (монолитен Слънчев знак) ние развиваме по-триизмерна астрологична версия на Аз-а. Добри новини.

Но какво точно означава да се каже: Аз съм изгряващ Водолей? Или съм с Луна в Лъв?

По-нататък ще си отговорим на тези въпроси, като разгледаме един малък буквар за Слънцето, Луната и изгряващия знак (трите начина за идентифициране с вашата натална карта). Все пак бъдете предупредени: това може да промени начина, по който виждате себе си, в космически смисъл.

Слънчев знак

Започваме с най-известната и основна ос на идентичността: слънчевият знак. Слънцето прекарва около 30 дни в Телец, още 30 дни в Рак и т.н. Ако сте родени, когато Слънцето е, да речем, в Овен, това е вашият знак. От това разположение на Слънцето произтичат личностни характеристики: вие сте по-огнени, борбени, егоцентрични и т.н. Предполага се, че тези черти на Овена са заложени във вашата астрологична ДНК.

Проблемът с фокусирането върху слънчевия знак е, че той представлява много статичен модел на небето. Слънцето преминава сравнително бавно през даден знак, докато астрологичното време винаги се променя – това е динамична система. Луната сменя знаците си на всеки два дни, а изгряващият знак (на който ще се спрем по-долу) се завърта на всеки няколко часа.

Слънчевият знак по принцип опростява тази небесна динамика. Той постановява, че всеки човек, роден от 20 март до 20 април (независимо къде, или по кое време на деня), е Овен. Това е все едно да кажете, че всеки тип тяло трябва да се побира в пуловер с размер medium. В този смисъл древните астролози не са се интересували толкова от слънчевия знак. Те са се интересували повече от изгряващия знак (по-перфектно скроен блейзър).

Изгряващ знак

Изгряващият знак (известен още като Асцендент) се отнася до зодиакалното съзвездие, което се е намирало на източния хоризонт в момента на раждането ви. Да речем, че се появявате на този свят в Токио в 5 часа сутринта. В този случай вашият Асцендент може да е Телец. Ако сте родени три часа по-късно в Токио, той може да е Рак или Лъв. Знаците се движат бързо по хоризонтала – те се сменят основно на всеки един до два часа. Динамиката на Асцендента вероятно улавя енергия, която е по-свързана с вас, отколкото слънчевия знак.

Определено изгряващият знак се занимава с това как се представяте пред другите в света. Тъй като сме социални животни, това е още една причина, поради която той традиционно е по-важен от Слънчевия знак. Ние сме това, което сме, по отношение на други хора, места и неща. В това отношение в Аз-а (астрологичен или друг) има фундаментално перформативен аспект. Сценарият за това представяне е кодиран чрез изгряващия знак.

Когато мислим за тези две оси на идентичността, възниква следният въпрос: дали се чувстваме по-свързани с нашия изгряващ или със слънчевия знак? Може да се окаже, че през целия си живот сме се определяли като Козирог Слънце, но всъщност сме по-скоро изгряващ знак Лъв. Или пък може да се окаже, че се чувствате неудобно в тази двоица Слънце/Изгрев, като в този случай се обръщаме към знака на Луната.

Лунен знак

Лунният знак се отнася до третата идентификационна ос в нашата карта, определена от мястото, където се е намирала Луната в момента на нашето раждане. За разлика от Слънцето (патриархално, линейно, бавно, тежко его), Луната се занимава с интуицията, чувствата, майчината грижа и емоциите. Фокусирайки се само върху слънчевия знак, ние се държим изолирани от лунния пейзаж на нуждите, желанията и чувствата. В крайна сметка Слънцето е малко скучно. Луната е много по-завладяваща. Как се проявява лунният знак? Позволете ми да изброя начините.

Да кажем, че когато сте се родили, Луната се е намирала в Овен. Това означава, че може да проявявате бързо емоции. Може да сте склонни към емоционални изблици. Луната в Овен може да е малко емоционално незряла. А Луната в Козирог може да е по-студена с проявяването на чувства. Луната в Рак е по-любяща. И така нататък. Всеки знак ще ароматизира Луната, т.е. начина, по който обработваме емоциите.

Много е възможно да се окаже, че действате повече с интуиция и чувства, отколкото с логика и планиране. В този случай също така може да се окаже, че имате силно лунно разположение и искате да се съобразите повече с този аспект на картата си – да проследите лунните транзити и различните аспекти с Луната, които ще окажат влияние върху вашия лунен знак. В крайна сметка усещането ви за Аз може да е лунно.

С какво разбирането на рождената ви карта може да бъде ценно?

В крайна сметка, като се фокусираме върху Луната и изгряващия знак, отваряме рождената си карта за две нови измерения, които ще добавят сложност и дълбочина към начина, по който разбираме себе си. Вашето Слънце може да ви пасва достатъчно добре. Това е добре. Но ако винаги сте се чувствали отчуждени или ограничени, това също е логично. Разгадаването на Луната и изгряващия ви знак ще ви даде по-цялостен поглед върху това, което сте.

Имайки предвид това, опитайте следното упражнение. Влезте в приложение за астрология и открийте своя лунен и изгряващ знак. Следващият път, когато четете хороскопа си, разгледайте и записите, които им съответстват. Вижте кои хороскопи резонират най-много с вас. Или комбинирайте и трите знака, за да получите по-различен портрет на себе си отвъд слънчевия знак.