5 метода за установяване на депресия, които всеки трябва да знае

5 метода за установяване на депресия, които всеки трябва да знае

Какво представлява депресията?

Депресията, известна още като голямо депресивно разстройство или клинична депресия, е често срещано и сериозно разстройство на настроението. Хората, страдащи от депресия, изпитват постоянно чувство на тъга и безнадеждност и губят интерес към дейности, които някога са харесвали. 

Освен емоционалните проблеми, причинени от депресията, хората могат да имат и физически симптоми, като хронична болка или проблеми с храносмилането. За установяване на депресия, симптомите трябва да са налице в продължение на поне две седмици.

По какво депресията се различава от тъгата?

установяване на депресия

Като се има предвид, че основният симптом, свързан с депресията, е тъгата, може да е трудно да се разбере как да се направи разграничение между двете психологически състояния.

Тъгата е нормална емоция, която всеки изпитва в определен момент от живота си. Независимо дали става въпрос за загуба на работа, край на връзка или смърт на любим човек, тъгата обикновено е причинена от конкретна ситуация, човек или събитие. 

При депресията обаче не е необходим такъв спусък. Човек, страдащ от депресия, се чувства тъжен или безнадежден по отношение на всичко. Този човек може да има всички основания да бъде щастлив, но въпреки това губи способността си да изпитва радост или удоволствие.

При тъгата може да се чувствате потиснати за ден или два, но все още можете да се наслаждавате на прости неща като любимото си телевизионно предаване, храната или прекарването на време с приятели.

Това не е така, когато човек се бори с депресия. Дори дейностите, които някога са им доставяли удоволствие, вече не са интересни или приятни.

Нещо повече, когато изпитвате тъга, предизвикана от определено нещо, все още сте в състояние да спите както обикновено, да останете мотивирани да правите неща, и да поддържате желанието си за хранене.

Депресията, от друга страна, се свързва със сериозни нарушения на нормалния режим на хранене и сън, както и с нежелание да се става от леглото през целия ден.

При тъгата може да изпитвате съжаление или разкаяние за нещо, което сте казали или направили, но няма да изпитвате трайно чувство на безполезност или вина, както е при депресията.

Една от диагностичните характеристики на депресията е този вид самоомаловажаващи се, негативни мисловни модели.

И накрая, самонараняването и склонността към самоубийство не се пораждат от недепресивна тъга. Хората, които се борят с тежка депресия, може да мислят за самонараняване, смърт или самоубийство или да имат план за самоубийство. 

5 метода за установяване на депресия, които всеки трябва да знае

установяване на депресия

Ако смятате, че вие или ваш познат страда от депресия, има няколко метода, които могат да ви помогнат да потвърдите опасенията си. По-долу ще опишем пет предупредителни симптома за установяване на депресия.

1. Необяснима болка

Депресията не засяга само психичното здраве на човека. То може да има и отрицателно въздействие върху физическото състояние на човека. Например, често срещани предупредителни признаци за депресия са физическите симптоми на необясними болки и страдания. 

Неотдавнашно проучване на симптомите на депресия показва, че 69% от хората, които отговарят на критериите за диагностициране на депресия, първо посещават лекарите си заради необясними болки. Най-честите оплаквания включват болки в ставите, подуване на корема и болки в гърба.

2. Неспособност за концентрация

които всеки трябва да знае

Почти всеки изпитва известна мозъчна мъгла и забравяне. Въпреки това хората, които живеят с депресия, често изпитват изключителна липса на концентрация.

Липсата на фокус често е толкова голяма, че човекът не е в състояние да изпълнява ежедневните си задължения в работата и у дома. Възможно е да има периоди, в които лицето да прави повече грешки от обикновено или да има проблеми с вземането на решения.

3. Твърде много или твърде малко сън

Друг предупредителен симптом за депресия е недоспиването или прекаляването със съня. Важно е да се отбележи, че нарушенията на съня, като например безсънието, не причиняват депресия. Въпреки това нарушенията на съня могат да играят важна роля за колебанията и нестабилността на настроението.

4. Промени в апетита

Депресията може да окаже значително влияние върху апетита на човек. При някои хора депресията може да доведе до повече храна, докато при други тя може да доведе до значително намаляване на апетита им. 

Независимо от това как депресията влияе върху апетита на човека, промяната в апетита е симптом, който може да има отрицателно въздействие върху физическото състояние на човека.

Дори ако някой успее да отслабне в период на депресия, това явление не е здравословна форма на отслабване. Имайте предвид, че при някои хора в резултат на депресията може да се наблюдава повишаване на апетита и наддаване на тегло.

5. Настроение и раздразнителност

установяване на депресия

Това, че някой е раздразнителен, не означава, че е в депресия. Повишената или необяснима раздразнителност обаче е друг симптом за възможна депресия. Ако малки неща разстройват човека или той се вълнува по-често от обикновено, може да страда от депресия.

Лошото настроение и раздразнителността могат да доведат до мисли за самонараняване, самоубийство или желание да се навреди на друг човек. Ако човек изпитва някое от тези чувства, трябва незабавно да потърси помощ от медицински специалист. Ако човек е в непосредствена опасност, винаги трябва да се обади на 112.


препоръчваме ви:

Допълнителна подготовка за НВО* след 7-ми клас – необходима ли е?

Как да изберем онлайн езиково обучение

Ранен пубертет при момичетата – признаци

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *