5 неща, която всяка бъдеща майка трябва да знае за майчинството

5 неща, която всяка бъдеща майка трябва да знае за майчинството

Да станеш майка е едно от онези уникални, чудотворни преживявания, които трайно ви променят. Въпреки това, само защото това ще бъде един от най-запомнящите се моменти в живота ви, не гарантира, че ще бъде лесно (или дори естествено).

Щом четете тези редове, вероятно вече наближава датата Ви на раждане и търсите в интернет колкото се може повече информация. Разбираме Ви, защото и ние сме минали по този път.

Бихме могли да дадем 100 различни неща, които смятаме, че всяка бъдеща майка трябва да знае за майчинството, но всяко преживяване е толкова различно и всяко дете е уникално, че дори и един голям списък не би обхванал всичко.

Имайки предвид това, съставихме списък с 5-те най-важни неща, които според нас всяка бъдеща майка трябва да знае за майчинството. 

Приемете, че не е задължително всичко да върви по план

За бъдещите нови майки това може да е съкрушително откритие. Днес съвременните жени са свикнали да планират деня си- графици, задачи, цели за изпълнение и т.н.

С появата на двете чертички на теста за бременност идва неописуемата радост на бъдещата мама и започва плануването на всичко, което трябва да знае за майчинството и това, което я очаква преди и след раждането. 

5 неща, която всяка бъдеща майка трябва да знае за майчинството 

Ако подготовката за появата на бебенцето Ви помага да се отпуснете, продължавайте да правите това, което правите. Ако обаче имате усещане, че не вървят по план и се изнервяте, поспрете и си починете. Сега трябва да бъдете внимателни към себе си.

И докато все още сме на темата за планиране, вероятно още щом бебето се роди в болницата ще ви дадат препоръчителна седмична програма за хранене и спане. И въпреки че тези съвети са на специалисти, имайте в предвид, че това че бебето не винаги се придържа към този план, а следва свой собствен график, е напълно нормално. 

Може да отнеме известно време, за да се свържете с детето си

Всички сме чували приказки за това как новата майка изпитва неописуема радост в мига, в който се роди бебето ѝ. Това обаче не винаги е така. Повечето млади майки няма да усетят тази мигновена, спираща сърцето връзка в продължение на няколко дни, седмици или дори месеци. И това е напълно нормално.

Гарантираме ви, че непреодолимата, сантиментална, невъзможна за живеене без вас любов към детето ви ще се появи, но не се притеснявайте, ако това не се случи. Просто трябва да дадете време на връзката да укрепне, а на вас – да свикнете с отговорностите. 

За да улесните работата си, се уверете, че винаги имате всичко готово. Такива неща като нощно хранене и пелени трябва да са винаги на една ръка разстояние. 

Това, което всяка бъдеща майка трябва да знае за майчинството, е да се научи да казва „Да“, когато някой ѝ предложи помощ

След като бебето се появи, не бива да се притеснявате. Ако ваша приятелка ви предложи да ви донесе вечеря, просто се съгласете. Ако майка ви или свекърва ви предложат да погледат бебето, за да имате време за себе си, например за йога, фитнес или някакво любимо занимание, съгласете се. Вземете тренировъчната си екипировка и отидете на урока по йога. 

5 неща, която всяка бъдеща майка трябва да знае за майчинството 

Грижите за бебето изискват много отговорности и често не е лесно да намерите време за себе си. Затова се научете да приемате помощ от приятелка, сестра, майка, свекърва. 

Кърменето понякога може да бъде трудна задача

Вероятно сте чували от приятелки или сте чели за ползите от кърменето. Още едно много важно нещо, което всяка бъдеща майка трябва да знае за майчинството- няма нищо страшно, ако изпитвате трудности по време на този процес. 

Ако сте избрали да кърмите, това е фантастично и е прекрасен начин да се свържете с детето си. Често началото е трудно и за някои жени са необходими много усилия.  Можете да се посъветвате с консултант по кърмене или да решите да преминете на смесено хранене или изцяло само хранене с адаптирано мляко. 

5 неща, която всяка бъдеща майка трябва да знае за майчинството 

Следвайте сърцето си и направете това, което ви се струва най-правилно и най-добре за вас и Вашето бебе. Не позволявайте на никого да ви кара да се чувствате виновни за това. Никой няма право да ви съди за решенията Ви, а дори и да го направи, съветваме Ви да се придържате към поговорката „От едното ухо влиза, от другото излиза“. 

Потърсете помощ

Първите няколко месеца са такъв водовъртеж, че единствените хора, които могат да ви съчувстват, са тези, които сами преминават през това. Препоръчваме на всички нови майки да посещават група за родителска подкрепа. Може да потърсите подобни групи в социалните мрежи. 


Препоръчваме ви още:

Предстоящо Раждане – Как Да Се Справим С Притеснението?

10 Идеи За Това Как Да Съобщим На Любимия, Че Ще Става Баща

Какво Се Случва На Бебето 24 Часа Преди Раждането?

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *