7 естествени начина, които ще ви помогнат да свалите високата кръвна захар

7 естествени начина, които ще ви помогнат да свалите високата кръвна захар

Ако имате диабет, понижаването на високата кръвна захар не трябва да бъде само краткосрочна цел. Постигането ѝ ще спомогне за предотвратяване или забавяне на усложненията от това болестно състояние, включително заболявания на сърцето, бъбреците, очите и нервите. 

Все по-често специалисти в областта на медицината споделят, че чрез извършването на няколко ключови промени в начина на живот, страдащият от диабет, може да премахне необходимостта от лекарства. Ето защо събрахме на едно място 7 естествени начина, които ще ви помогнат да свалите високата кръвна захар.

#1 Следете приема на въглехидрати

високата кръвна захар

Обръщането на внимание на въглехидратите е важно за хората с диабет тип 2. Тези веществата причиняват потенциално колебание на кръвната захар. Типична отправна точка за хората с диабет е ограничаването на приема на въглехидрати от 200 грама на ден.

Това представлява около половината от дневните ви калории, идващи от въглехидрати. Можете да направите корекции в зависимост от показанията на кръвната си захар или да се посъветвате с диетолог.

Имайте предвид, че въглехидратите не се намират само в обичайните виновници , като хляб, картофи и тестени изделия. Те също се включват в някои плодове, зеленчуци, сладкиши и млечни продукти. Трябва да вземете под внимание всичко това, ако искате трайно да свалите високата си кръвна захар. 

Един от начините да държите въглехидратите под контрол е като разпределяте умерено храната си през деня. Това спомага за сваляне на високата кръвна ви захар и предотвратява върховете и спадовете ѝ.

#2 Консумирайте повече фибри

Фибрите са друго хранително вещество, което е добре да следите за управлението на кръвната захар. В този случай колкото повече, толкова по-добре! Редица проучвания доказват, че приемът на храни с фибри спомага за намаляване на кръвната захар и едновременно с това значително редуцира риска от сърдечно-съдови заболявания. 

Ще откриете фибрите в бобовите култури и пълнозърнести храни. Един от добрите източници на фибри е бобът. Хората с диабет тип 2, които ядат чаша бобови растения (боб, нахут и леща) поне веднъж седмично в продължение на три месеца, имат по-ниски нива на кръвната захар, според проучване, публикувано в  Archives of Internal Medicine .

Освен на фибри, бобът също е отличен източник на фолиева киселина, която е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, често срещано усложнение при диабет.

Мъжете трябва да се стремят да приемат между 30 до 38 г фибри на ден, а жените- между 21 до 25 г.

#3 Високата кръвна захар Отслабнете малко

високата кръвна захар

Наднормено тегло е една от основните причини за инсулинова резистентност, което пречи на хормона, понижаващ кръвната захар, да работи правилно.

Вашите цели за отслабване също не трябва да са огромни. Малките стъпки в правилната посока могат да доведат до големи резултати за подобряване или превенция. 

#4 Пийте повече вода

Поддържането на хидратация е лесен начин да поддържате контрол върху нивата на кръвната си захар. Скорошно изследване  установява, че колкото повече вода са пили участниците в проучването, толкова по-малка е вероятността да развият висока кръвна захар .

По-конкретно, проучването доказва, че хората, които пият по-малко от ½ литър вода на ден, са изложени на повишен риск от развитие на проблеми с кръвната захар.

Идеята е, че водата помага за изхвърляне на глюкозата от тялото. Който и медицински специалист да попитате за мнение, ще ви каже, че в критични случаи чаша вода може да бъде наистина полезна за разреждане или сваляне на кръвната захар по здравословен начин.

#5 Погрижете се за стреса

високата кръвна захар

Когато сте подложени на стрес, кръвната ви захар има тенденция да се покачва. В резултат нивата на инсулин падат, определени хормони се повишават и повече глюкоза се освобождава от черния дроб, който се озовава в кръвния поток и може да причини смущения.

Как можете да изгорите напрежението? 

В подобни моменти йога и медитация могат да помогнат на хората да свалят нивата на кръвната захар.

Едно проучване от декември 2014 г., публикувано в Journal of Physical Therapy Scienc , включващо 27 студенти по медицина, установява, че комбинация от йога и медитация, практикувани в продължение на един час веднъж седмично, води до намалени нива на стрес и по-ниски нива на кръвната захар след 12 седмици.

#6 Високата кръвна захар – Никога не пропускайте ядене на закуска

Всички сме чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Това е особено вярно за тези, които страдат от диабет. Яденето на закуска е от изключително значение, особено за хора, които имат потенциален риск от хипогликемия. Високите нива на кръвна захар могат да бъдат свалени, ако се избягва  гладуване за твърде дълъг период от време. 

#7 Високата кръвна захар – Увеличете движението си всеки ден

високата кръвна захар

При хора, страдащи от диабет тип 2, упражненията помагат за подобряване на инсулиновата резистентност. Крайният резултат е по-ниска кръвна захар.


препоръчваме ви:

Защо кърменето е най-добрият метод за хранене?

Породени деца – предимства и недостатъци

Бебе и домашен любимец

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *