Предстоящо раждане – как да се справим с притеснението?

Предстоящо раждане – как да се справим с притеснението?

Много жени, които искрено желаят да станат майки, се страхуват от акта на самото раждане на бебе. Дори и вече да имате по-голямо дете, е напълно естествено да изпитвате притеснение с наближаване на датата на важното събитие.

Въпреки това до 10% от всички бременни жени изпитват толкова силен страх от раждането, че негативните им емоции пречат на раждането. Ако попадате в тази група, може да изпитате пълноценни пристъпи на тревожност, предвещавани от симптоми като сърцебиене, замайване, задух или учестен пулс. Възможно е също така да сънувате кошмари или да имате проблеми с фокусирането върху нещо друго, освен върху надвисналия ужас от неизвестното.

Страхът и свързаният с него стрес могат да причинят и по-сериозни проблеми. Те могат да допринесат за преждевременни или късни раждания, по-малки бебета, по-висок риск от спешно цезарово сечение и избор на ненужно по медицински причини секцио. Според редица медицински изследвания уплашените жени изпитват по-голям дискомфорт по време на раждането, отколкото спокойните.

Ако страховете ви от раждането са ви довели до постоянна паника, споделете тези страхове с вашия лекар. Междувременно вижте тези 9 съвета от “Mamcheta.bg“, които ще ви помогнат да се справите със страха от раждане.

#1 Проследяване източника на тревожност

Определени преживявания могат да предизвикат силно притеснение от раждането. Те включват история на злоупотреба или изнасилване, минал спонтанен аборт или мъртво раждане, предишно трудно раждане и прекомерно излагане на травмиращи истории за раждането.

Според проучване от 2008 г., публикувано в международното списание за акушерство и гинекология BJOG, рискови са и жените с анамнеза за тревожност, депресия и ниско самочувствие. Разбирането на страха е първата стъпка към облекчаване на тези чувства. Воденето на дневник също може да ви помогне.

#2 Не чакайте деня на раждането

Започнете да идентифицирате и да се справяте със страха си още в началото на бременността, а не в нейния край. Вероятно притесненията ви са дълбоко вкоренени и може да отнеме време, за да ги отстраните. Тревожността има тенденция да се увеличава с напредването на бременността. Тя става най-силна с наближаването на датата на раждане, така че се опитайте да откриете източника и решенията още в началото.

#3 Обмислете терапия

Проучване, проведено във Финландия, установява, че жените със силен страх от раждане, които са преминали през когнитивна (разговорна) терапия, са имали по-кратки раждания и по-малко ненужни цезарови сечения, отколкото тези, които не са преминали през такава терапия. Нашият съвет е, ако почувствате, че силно притеснение започва ви завладява, да се обърнете към терапевт.

#4 Научете умения за релаксация

Практикуването на самохипноза, медитацията и дихателните упражнения могат да ви помогнат да се успокоите по време на бременността и раждането. Слушането на аудио ръководства за релаксация, които описват вашето идеално “спокойно място”, е друга ефективна възможност.

#5 Споделете страховете си

Не се притеснявайте да кажете на гинеколога или акушерката, че се страхувате. Самото говорене за това може да помогне, а и вашият лекар вероятно има идеи как да намали тревожността ви. Понякога просто научаването на фактите – например колко често се случват усложнения при раждане – може да ви успокои.

#6 Изложете страховете си в писмен вид

Създайте план за раждане от една страница. Нека той да включва желанията ви относно болкоуспокояващи, родилни пози и наблюдение на плода, както и честно обяснение на страховете ви. Споделете го с вашия гинеколог по време на редовните посещения. Може да подготвите и копие, което да дадете на медицинския персонал, когато ви приемат в болницата. Знанието, че лекарите са наясно с вашите притеснения, ще ви помогне да се успокоите.

#7 Изберете си дула, която да бъде с вас по време на раждането

Дулата е специално обучен придружител, която осигурява физическа и емоционална грижа чрез техники на комфорт. Това могат да бъдат масажи и пози, които действат облекчаващо на раждащата жена. Едновременно с това тези похвати засилват прогреса на акта на раждането.

По време на бременността дулата ви помага да взимате информирани решения по отношение на плана за раждане. Тя още ви дава и насоки как да запознаете екипа, който ще ви изражда, с вашите предпочитанията. По време на вашето раждане тя е неотлъчно до вас.

#8 Изключете негативните истории

Не гледайте страшни телевизионни предавания за раждането, не четете ужасяващи истории и не слушайте как приятелките ви разказват кървавите подробности от раждането си. Някои експерти смятат, че страхът от раждане е станал по-разпространен след появата на сензационни изображения на раждането.

#9 Научете повече за облекчаване на болката

Повечето жени се страхуват до известна степен от болката при раждане, но знанието, че има безопасни и ефективни средства за облекчаване на болката, може да помогне да намалите тревогата си. Посетете курс за бъдещи родители. Поговорете предварително с вашия гинеколог за медикаменти и други методи за облекчаване на болката и включете намеренията си в плана за раждане.картини от скандинавски мъхcrypto365бетонни кашпиbitcoin новини

Какво се случва на бебето 24 часа преди раждането?

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Искаш ли да докараш клиенти на бизнеса ти?
Стани част от платформата
Overlay Image
Искаш ли да докараш клиенти на бизнеса ти?
Стани част от платформата
Overlay Image