Какво да очаквате, ако сте бременна с близнаци

Какво да очаквате, ако сте бременна с близнаци

Добрата подготовка е на първо място 

бременна с близнаци

Когато вестта за двете чертички се превърне в новина за две туптящи сърчица, е вълнуващ и незабравим момент. Някои жени очакват и се надяват точно това да чуят, но за много други новината че са бременна с близнаци е абсолютна изненада. За всички тях подготвихме кратък, но изчерпателен пътеводител, който ще ви даде спокойствие и увереност по пътя.

Бременна с близнаци не означава двойно повече прегледи 

За системата това няма особено значение. Пътят е един и същ – избирате си проследяващ АГ и веднъж в месеца сте при него. Разбира се, хубаво е предварително да проучите на кои лекари им се носи славата на добри специалисти за проследяване на многоплодна бременност. Факт е, че има някои специфики.  

Затова много често се случва бременните с близнаци жени да ходят поне при още един гинеколог, обикновено за частни прегледи и допълнителни терапии. Не е задължително изобщо, но го имайте предвид. Друг важен момент е, че е хубаво много по отрано да изберете болницата, в която ще раждате. Около петия месец е добре да започнете да обмисляте. 

По спорната тема за секцио или естествено раждане на близнаци няма да навлизаме в дълбочина, но е добре да знаете, че нормалното раждане на две бебета е напълно постижимо и ако нямате медицински показания, няма причина да не го изберете. Единственото важно нещо в случая е, че трябва да имате високо доверие на лекаря и екипа му. 

За какво да внимавате, ако сте бременна с близнаци

Няма супер ясна статистика, която да казва, че близнаците се раждат по-често недоносени. Но истината е, че има риск те да се родят с малко тегло, както и по-рано. Затова на първо място трябва да си изберете надеждни източници, от които ще се информирате. 

бременна с близнаци

Нека сайтовете и литературата, на която се доверявате да са специализирани. Можете да четете на чужди езици, има хубави книги с български превод, както и родни издания, написани от майки с близнаци, които споделят своя опит от първа ръка. Най-важното е да не се самонаплашвате. Редовното ходене на прегледи и изговаряне на вашите опасения и въпроси е достатъчно. 

За какво можете да се подготвите предварително

Кърменето е един от казусите, с който жената, бременна с близнаци, в началото не знае как да се справи. Има общи препоръки, които важат и тук – важно е да имате помпа за изцеждане още в родилното по ред причини, но не е задължително тя да е двойна.

Дали ще ви се наложи да се изцеждате ще разберете малко по-нататък, когато всичко се регулира. Помпа от приятелка, която е стерилизирана на първо време е достатъчна. 

Вероятно се чудите и как ще храните двете бебета. Безспорно, тандемното кърмене е улеснение, има много пози, които ще ви помогнат, но не се самообвинявайте, ако не ви се получи.

Можете да пробвате и със специална възглавница за кърмене на близнаци, но много жени се справят и без нея. При всички случаи е много хубаво да сте прочели по темата повече, да сте си избрали консултант, който има опит с близнаци и да държите връзка с него още от родилното. 

Как да се подготвите за срещата с двете бебета 

За всяка жена, която е бременна с близнаци подготовката е малко стресираща. Всичко е по две, изборът на количка е по-специфичен, правят се импулсивни и понякога излишни покупки. 

Ето какво няма нужда да бързате да купувате: 

  • От всичко по две – ще ви бъде все едно с какво ще ги преоблечете, когато повърнат
  • Шишета и биберони – може изобщо да не ви потрябват
  • Много играчки – няма да ви спасят, ако бебетата са ревливи
  • Много памперси – свършват бързо с близнаци, но един-два пакета в резерв стигат

За какво да помислите още докато сте бременна с близнаците

бременна с близнаци

Изберете и по възможност тествайте количката дали влиза в асансьора. 

Не бързайте със зимните кошчета – понякога са напълно излишен разход.

Проверете дали можете да разчитате на помощ от близки, роднини, детегледачка.

За финал, ето три клишета, които всяка бременна с близнаци чува 

  1. Те са еднакви – как ги различаваш.

Никога не са чак толкова еднакви и родителите винаги намират отличителен белег. 

  1. Две бебета е супер – тъкмо наведнъж ще минеш през всичко. 

По-добре не го казвайте на майка с близнаци, ако искате да останете добри приятелки. 

  1. Защо не ги обличаш еднакво?

Защото това е последна грижа на една изморена, недоспала и изнервена майка. 

Ако искате да се отпуснете, може да посетите масаж за бременни в София в СПА Център “Secret Spa”.


Препоръчваме ви още:

Как Да Къпем Новородено В 5 Лесни Стъпки

Предстоящо Раждане – Как Да Се Справим С Притеснението?

10 Идеи За Това Как Да Съобщим На Любимия, Че Ще Става Баща

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *