Какво е фрийланс и как се осъществява той?

Ако сте попаднали на тази страница, има вероятност да се замисляте дали да не започнете да работите на свободна практика. Добре дошли в света на солопренерите!

 Независимо дали сте водени от мечтата да работите за себе си, или от желанието за повече гъвкавост, не бива да забравяте, че животът на свободна практика е свързан както със страхотни предимства (гледам към теб, #breakfastinbed), така и с някои предизвикателства.

 Прочетете нататък, за да научите всичко, което трябва да знаете за това как да станете фрийлансър и какво можете да очаквате, след като преминете на свободна практика.

Най-напред: какво е работа на свободна практика?

Работата на свободна практика е вид самостоятелна заетост. Вместо да бъдат наети от фирма, фрийлансърите обикновено работят като самостоятелно заети лица, като предоставят услугите си на договорна или проектна основа.

Компании от всякакъв вид и размер могат да наемат лица на свободна практика за изпълнение на проект или задача, но лицата на свободна практика са отговорни за плащането на собствените си данъци, здравни осигуровки, пенсионни и други лични вноски.

Тъй като работят за себе си, лицата на свободна практика трябва също така сами да покриват разходите си за отпуски и болнични. 

В същото време самостоятелно заетите лица могат сами да определят работното си време и да сключват споразумения за работа, които отговарят на техния начин на живот – да работят от разстояние или от офисите на клиентите си.

Съществуват много различни видове лица, работещи на свободна практика, но те обикновено са специалисти, които притежават високо ниво на умения и знания в определена област, като дизайнери, писатели, програмисти, преводачи, ръководители на проекти и т.н.mkafinance

 Съществува обаче и друга група самостоятелно заети професионалисти, които често биват наричани „работници на парче“ или „изпълнители“. В тази категория попадат самостоятелно заетите майстори, чистачи, строителни работници и шофьори. 

Най-ясната разлика между лицата, упражняващи свободни професии, и работниците на гиг-работа е, че първите разчитат на интернет, за да предоставят работата си.

Как се работи на свободна практика?

Създаването на фирма на свободна практика е малко подобно на създаването на собствен бизнес. Въпреки че всяка страна има свои собствени закони и видове бизнес структури, достъпни за работещите на свободна практика, основните фактори, които трябва да се вземат предвид, остават същите, независимо от това къде живеете или работите. И така, наистина ли се интересувате от работа на свободна практика?

Тогава ето какво трябва да вземете предвид, когато започвате работа на свободна практика:

Вид юридическо лице, под което да работите. За да започнете да работите като фрийлансър (т.е. официално), ще трябва да регистрирате фирмата си в местното правителство.

Имайте предвид, че юридическото лице, което сте избрали (напр. едноличен търговец, дружество с ограничена отговорност), ще повлияе на размера на данъците, които трябва да плащате, на личната ви отговорност и на количеството изисквани документи – това не е нещо, което трябва да се подминава небрежно!

Плащане на данъци (фактуриране, разходи, данъчни декларации и др.). След като регистрирате бизнеса си, ще бъдете задължени по закон да подавате данъчни декларации и да плащате данъци.

Въвеждането на надеждна система за фактуриране и проследяване на разходите още от първия ден може да ви предпази от пълен хаос в края на финансовата година.

Избор на застрахователна полица за работещи на свободна практика. Дори и да работите на свободна практика, трябва да можете да се радвате на същата сигурност и спокойствие, които получавате, когато работите за компания. Административни услуги

Струва си да помислите за заплащане на специална здравна, бизнес или подоходна застраховка за лица на свободна практика, за да се предпазите от неочаквани събития.

Откриване на бизнес сметка. В много случаи лицата, работещи на свободна практика, не са задължени по закон да откриват банкова сметка, но повечето от тях все пак го правят.

Разделянето на личните и служебните финанси значително улеснява заявяването на разходи и изчисляването на печалбата на предприятието в края на финансовата година.

Изграждане на списък с клиенти. Изграждането на списък с клиенти преди да започнете да работите на свободна практика е чудесен начин да си осигурите достатъчно работа дори в тихите периоди на годината. Освен това, както много хора на свободна практика ще потвърдят, няма по-добър начин за реклама на услугите ви от препоръката на клиент.

Изготвяне на собствен договор за работа на свободна практика. Договорът за работа на свободна практика е правен документ, който вие и вашият клиент трябва да подпишете, преди да започнете работа по нов проект. Счетоводни услуги

Това, което на пръв поглед изглежда като скучна формалност, всъщност е най-добрият начин да се предпазите от неплащане, отговорност и потенциални правни проблеми.

В интернет има много шаблони на договори за работа на свободна практика, които можете да изтеглите безплатно и да адаптирате към вашия бизнес.

Какви са предимствата на работата на свободна практика?

Тъй като броят на работещите на свободна практика се увеличава с всяка изминала година, мнозина определят решението си да работят на свободна практика като промяна в живота.

Ето няколко от най-често изтъкваните предимства на това да се откажете от стандартната работа от 9 до 5 и да станете фрийлансър.

Гъвкавост при определянето на начина, времето и мястото на работа

Едно от най-големите предимства на това да сте собствен шеф е, че не е необходимо да искате разрешение от никого да работите от вкъщи, да започвате работа късно или да работите, докато пътувате.

Вие сами определяте работното си време и сами избирате откъде да работите. Ако това означава да си вземете отпуск в сряда, за да посетите баба си, или да работите до късно през нощта и да спите до обяд – така да бъде!СЧЕТОВОДНА КЪЩА