Диастаза – какво представлява и как да я лекуваме?

Диастаза – какво представлява и как да я лекуваме?

Диастаза – разделяне на лявата и дясната страна на най-външния коремен мускул. Състоянието се среща най-често по време на бременност, но може да се появи и при бебета, и при възрастни жени и мъже.

Това обаче не трябва да ви стряска, тъй като се приема за нормално да има известно разделение между правите коремни мускули.

За жени, които все още не са раждали, за нормално разстояние се счита 1 см (или един пръст) на нивото на пъпа и 0,5 см над и под него. В днешната статия на „Mamcheta.bg“ ще научите повече по темата.

Диастаза – какво представлява?  Причини за появата ѝ

Известно разделяне на правите коремни мускули се случва естествено по време на бременността. Причината е, че матката расте и хормоналните промени отпускат съединителната тъкан, а това разделяне се възстановява естествено и след раждането.

Възстановяването настъпва между първия ден и 8 седмици след раждането. Нормално разделяне след бременността е с големина от 1,5 cm до 2 cm на нивото на пъпа.

Днес всяка втора дама има патологични нива на диастаза (пространство, по-голямо от 2,7 cm на нивото на пъпа, обикновено се счита за патологично) непосредствено след раждането. При много от тях възстановяването на разстоянието на лявата и дясната страна на най-външния коремен мускул се реализира непълно.

Други потенциални причини за диастазата могат да бъдат:

 • Чести или бързи промени в теглото;
 • Стомашно затлъстяване;
 • Генетика;ашваганда
 • Лоша тренировъчна техника или претоварване на коремната стена при вдигане на тежести.
диастаза

Как да разпознаем, че страдаме от диастаза?

Повечето от симптомите на това състояние отсъстват през първата половина на бременността. Някои жени могат да започнат да забелязват признаци за появата ѝ към края на втория триместър или в началото на третия триместър. Други жени не забелязват промяна в коремните си мускули до раждането.

В периода след бременността новите майки, които страдат от диастаза, вероятно ще забележат видима издутина на мястото, където коремните мускули са се разделили.

И обратното, когато лежите по гръб, тази зона между мускулите около пъпа се вдлъбва. Признаците и симптомите, които могат да показват, че имате диастаза, включват:

 • Затруднения при вдигането на предмети;
 • Трудности при изпълнението на рутинни задачи;
 • Болки в кръста;
 • Лоша стойка;
 • Изпускане на урина;
 • Слаби коремни мускули.
диастаза

Диастаза – как да лекуваме?

Обикновено диастазата се лекува чрез целенасочена тренировъчна терапия. Това представляват специализирани упражнения за корем.

Въпреки че клиничните проучвания в тази област все още са малко и недостатъчни, физиотерапевтите споделят, че правилно подбраните упражненията намалят диастазата на тазовото дъно.

Физическата активност трябва да е насочена към генериране на хоризонтална сила, която да действа за затваряне на коремната празнина.

Две нови проучвания на диастаза показват, че определени мускулни контракции могат да действат за сближаване на коремните мускули, което подкрепя идеята, че укрепването на коремните мускули ще действа за задържане на страните заедно и по време на сън.  

Преди да предприемете каквито и да е упражнения, е необходимо да се посъветвате с физиотерапевт, който да ви насочи за подходящите за вас.

диастаза

УПРАЖНЕНИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

Въпреки че може да изглежда ограничено, има ефективни упражнения, които можете безопасно да изпълнявате при диастаза. Последователното практикуване на тези упражнения ще ви даде най-добри резултати.

Специалистите споделят, че процедурите се състоят от дълбоки коремни упражнения, изпълнявани при неутрален гръбначен стълб (обикновено в легнало положение с вдигнати колене), които стимулират контрола и използването на напречния корем.проверка на винетка

По същество коремните мускули се стягат, като се притискат към гръбначния стълб с нарастваща сила, и се задържат за все по-дълги периоди от време, като се започва от около 10 секунди всеки. В идеалния случай тези упражнения се правят общо 10 минути дневно. Изпълнението на тези движения с правилна форма е от решаващо значение. Ето защо е добре да се консултирате с физиотерапевт, който може да наблюдава тренировките и напредъка ви във възстановяването.картини от скандинавски мъхбетонни кашпиуеб камера къмпинг градинаcrypto365


Препоръчваме ви:

Увереност и самочувствие | Стъпки към успеха

10 съвета за самотни майки

Нумерология дата на раждане | Как числата могат да предопределят живота ни?

1 Comment


 1. Камелия

  Аз съм против секциото, като решение на здрава права жена(без патология в бременността) , която може да роди естествено, освен ако няма някаква патология в протичането на бременността и това е живото спасяващо. Все пак жената е създадена за, да ражда и това е най- естественото начало на живот.

  Reply

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *