Предимствата на традиционните играчки

Традиционната играчка обикновено не е електронна, изработена е от материали като дърво или други видове естествени влакна и често е ръчно изработена. Примери за популярни видове играчки в традиционен стил са къщички за кукли, кухни за игра или работни станции, магазини, гаражи, коли, влакове, колички за пазаруване и др. Този тип играчки отдавна са популярни сред децата по целия свят. През последните години обаче бързият ръст на производството на електронни играчки и устройства в някои домакинства доведе до това, че традиционните играчки останаха на заден план.

Макар че тези играчки и джаджи безспорно имат своите предимства, все повече родители и лица, полагащи грижи за деца, осъзнават многобройните предимства на традиционните играчки и се стремят да осигурят на децата си подходящи инструменти, за да могат да се занимават с продуктивна игра, която подпомага техните психологически и физиологически нужди за развитие.

Важна ли е играта?

Играта е съществена част от детското развитие, нещо, което е универсално за всички деца, независимо от техния културен, социален и икономически произход. Тя спомага за развитието на познавателните и двигателните умения, както и за социализацията и поддържането на емоционалното благополучие.

Играта е основното занимание на децата в предучилищна възраст и трябва да се възприема като дейност за изграждане на мозъка, а не просто като начин за прекарване на времето през деня. Играта помага на децата да се справят с етапите на развитие и същевременно повишава увереността, креативността и развиването на въображението, като същевременно предлага така необходимото забавление и удоволствие в детството. Тя е неразделна част от началните етапи на ранното детство и подпомага много важни умения за социално развитие, като общуване и спазване на реда, компромиси, споделяне, сътрудничество, както и езиково и цифрово развитие.

Предимствата на традиционните играчки

Подобрени когнитивни способности

Традиционните играчки предлагат възможност за стимулиране на когнитивното развитие. Много от тях включват някакъв вид конструктивна игра, която подпомага и укрепва уменията за смятане и писане, например дървените строителни блокчета чрез разпознаване на числа, букви и форми, което подобрява броенето и изграждането на речник.

Творческо мислене

Използването на традиционни играчки също така насърчава творческото мислене и свободната игра, при която децата използват играчки и друг допълнителен реквизит, за да създават въображаеми сцени. Играчка като къщичка за кукли например дава възможност за широк спектър от възможни сценарии за игра, които ангажират живото въображение на детето и могат да бъдат успокояваща и съзнателна дейност.

Езикови и комуникационни умения

Оказва се, че традиционните играчки имат положителен ефект върху общуването между родителите и бебетата. Едно скорошно проучване изследва дали видът на използваната играчка оказва влияние върху общуването между родителите и бебетата. Резултатите показват, че електронните играчки водят до размяна на по-малко думи между детето и лицето, полагащо грижи, което означава, че има по-малко взаимодействие между родителите и техните деца и по-малко участие в тяхната игра.

Много играчки в традиционен стил подпомагат интерактивната игра и социалните умения, като общуване и поемане на ред – когато играят заедно, децата се учат да правят компромиси, да споделят и да си сътрудничат, както и да развиват езиковите и комуникативните си умения.

Физическа активност

Има много начини, по които децата могат да се включат в играта с традиционните играчки, някои от които включват активна игра, включваща физическо движение, помагаща за равновесието, координацията, както и осигуряваща отдушник за излишната енергия.

Емоционална подкрепа и засилена емпатия

Традиционните играчки обикновено са свързани със сценарии и професии от реалния живот, като лекар, магазинер и т.н., което позволява на децата да се отдадат на игра с преструвки, в която създават въображаеми светове. Този вид игра често изисква от детето да се постави на мястото на друг човек и да се опита да си представи как този човек би реагирал в различни ситуации, което помага за засилване на емпатията, като насърчава децата да си представят гледните точки на другите хора.

Играта с други деца, както вече беше отбелязано, също така помага да се развият социални умения като сътрудничество и спазване на реда, които също насърчават съпричастността и разбирането на другите, както и помагат на детето да се справя със собствените си разочарования и емоции, когато играта не върви точно според желанията му.

Играта с традиционни играчки може да помогне на децата да разберат заобикалящата ги среда и света около тях в рамките на едно безопасно пространство, което също така дава възможност да се освободят от евентуалните си разочарования и да се освободят от стреса.

Свързване на семейството

Традиционните играчки предоставят идеалните инструменти за интерактивна игра между родителите и лицата, полагащи грижи – това помага за изграждането на взаимоотношения и връзки, като осигурява по-голямо удоволствие и чувство на по-голямо благополучие и сигурност за детето.

Дълготрайност

Дървените играчки обикновено са по-издръжливи от своите аналози и са създадени да издържат на изпитанието на времето, като могат да останат в семейството за няколко поколения.

Етичен избор

Изборът на продукт, произведен от устойчив източник, спомага за опазването на околната среда и местната икономика, като дървената играчка с добър произход е и етичен избор. Използването на естествени материали също така прави ясна връзка с природата, която може да бъде идентифицирана от детето.

малчугани

дървени играчки