Тревожност | Що е то и как да се преборим?

Тревожност | Що е то и как да се преборим?

За никого не е тайна, че тревожността може да има отрицателен ефект върху живота ни. Всъщност изследванията показват, че това чувство е една от водещите причини за инвалидност в света. Но какво е необходимо, за да се отърсите от тревожност? 

Тревожност- що е то ? Прочетете статията докрай, за да разберете как успешно да се преборите с нея.

Какво представлява тревожността и кои са нейните симптоми?

Тревожност

Тревожността е чувство на страх или трайно безпокойство. То може да бъде причинено от различни причини, като стрес, лични проблеми или житейски събития. 

Симптомите на тревожността са чувство на страх, разочарование, панически атаки и възбуда. Симптомите на тревожността могат да варират в зависимост от това колко тежка е тя. Например, ако имате лека тревожност, може да се чувствате притеснени преди всяко събитие, но няма да изпитате пристъпи на паника. От друга страна, ако имате умерена или силна тревожност, пристъпите на паника могат да бъдат толкова интензивни, че в някои случаи може да припаднете да загубите съзнание. Често, когато имате силна тревожност, пристъпи могат да предизвикат физически симптоми като болка в гърдите или сърцебиене.

Тревожност: лечение

На пръв поглед може и да ви звучи невероятно, но са доказани факти. Преди да прибегнете към медикаменти, опитайте тези два подхода, които помагат за преборването на тревожността по естествен начин. Вижте Ресторант градинатаната на хотел Sveti Nikola.

  1. Осигурете си достатъчно сън
Тревожност

Когато се чувствате обзети от тревожност, осигуряването на достатъчно сън може да изглежда непосилна задача. Доказано е обаче, че при хората, които спят по 7-8 часа на нощ, вероятността да изпитат симптоми на тревожност е с около 50% по-малка, отколкото при тези, които не спят достатъчно. 

Освен това проучванията показват, че някои сънотворни медикаменти могат да влошат настроението ви и да ви накарат да се чувствате по-тревожни по време на пътуване. Така че, ако се борите с безсъние или се опитвате да изкарате деня, без да забравяте тревогите си, опитайте се да лягате по-рано вечер и да ставате с един час по-рано всяка сутрин, за да имате време за някои упражнения за релаксация като медитация или кратка физическа активност.

2. Радвайте се на малките неща

Тревожност

Ако усещате, че се чувствате тревожност и безпокойство, може да е полезно да направите крачка назад и да оцените добрите неща в живота си. Това ще ви помогне да се съсредоточите повече върху положителните аспекти, което от своя страна ще помогне за намаляване на тревожността ви.

Тревожност: лечение с билки

Важно е да се посъветвате с лекар, преди да започнете да приемате билки или билкова добавка за лечение на тревожност. Някои билки могат да предизвикат странични ефекти или да взаимодействат с други лекарства. Ето кои Х билки, могат да помогнат за облекчаване на тревожността.

Ашваган

Ашваганда има дълга история на употреба в традиционната индийска или аюрведична медицина. Адаптогените, които тази билка съдържа, въздействат върху системите и хормоните в организма, регулиращи реакцията на човека към стреса.

Клинично проучване от 2019 г. доказва ефикасността от приема на ашваганда при стрес и тревожност. Хората могат да приемат тази билка под формата на чай,  течна тинктура или хранителна добавка.

Лайка

Лайката е цъфтящо растение, което на външен вид прилича на маргаритка. Съществуват два вида лайка, които могат да се използват за лечение: римска лайка и немска лайка. Някои хора използват тази билка под следните форми, за да облекчат стреса и тревожността: чай, екстракт, хранителна добавка, етерично масло. 

Валериана

Валерианата е растение, което произхожда от Европа и Азия. В продължение на много векове хората са използвали корена за лечение на проблеми със съня, тревожност и депресия. Коренът от валериана се предлага под следните форми: чай, таблетка, течна тинктура.

Според редица проучвания валерианата като цяло е безопасна. Въпреки това имайте в предвид, че няма информация за дългосрочната употреба или безопасността на валериана при следните групи:

  • бременни жени;
  • кърмещи майки;
  • деца на възраст под 3 години.

Хората трябва да знаят също, че валерианата може да има сънотворно действие. Приемането на билката с алкохол или успокоителни средства ще засили този ефект и може да бъде опасно.

Лавандула

Лавандулата е цъфтящо растение от семейство ментови. Много хора използват лавандула, за да успокоят нервите си и да облекчат тревожността си. Лавандулата може да се използва по следните начини:

  • приготвяне на чай от листата на растението;
  • използване на етеричното масло в ароматерапията;
  • смесване на етеричното масло с базово масло за масаж;
  • добавяне на маслото или цветовете към вани.

Етеричното масло от лавандула съдържа химикали, наречени терпени. В обзорна статия от 2017 г. се посочва, че два от тези терпени, наречени линалоол и линалилацетат, могат да имат успокояващ ефект върху химическите рецептори в мозъка.


препоръчваме ви:

С малки деца на път – мисията възможна

Какво можем да направим, когато детето е злоядо

Как да парираме гневните изблици в детския пубертет

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *