Как да дезинфекцираме пералня с оцет и сода?

Как да дезинфекцираме пералня с оцет и сода?

Какви бактерии може да има в пералнята?

Дезинфекциране на пералня с оцет и сода | Пералната машина може да бъде развъдник на различни видове бактерии, особено ако не се почиства и дезинфекцира редовно. Някои често срещани бактерии, които могат да се натрупат в пералната машина, включват:

 • E. coli
  Ешерихия коли (E. coli) е вид бактерия, която може да причини сериозни стомашно-чревни проблеми при поглъщане. Тази бактерия може да бъде открита във фекалните вещества и ако не бъде отстранена от дрехите преди пране, може да се пренесе в пералната машина и потенциално да се разрасне и разпространи.

 • Стафилококус ауреус
  Staphylococcus aureus е вид бактерия, която често се среща по кожата и може да причини инфекции като циреи и импетиго. Тя може да оцелее във влажна среда, например в пералната машина, и може да причини кожни инфекции, ако се пренесе върху дрехите и след това отново върху кожата.

 • Klebsiella pneumoniae
  Klebsiella pneumoniae е вид бактерия, която често се среща в болниците и може да причини инфекции като пневмония, инфекции на пикочните пътища и инфекции на кръвния поток. Тя може да оцелее върху повърхности и тъкани за дълъг период от време и може да предизвика инфекции, ако не се дезинфекцира правилно.

Дезинфекцията на пералня с оцет и сода е лесен процес, който изисква минимални инструменти.

От какво се нуждаем, за да дезинфекцираме пералня? | Как да дезинфекцираме пералня?

 • Бял оцет
  Белият оцет е естествен дезинфектант и е основната съставка за дезинфекция на вашата перална машина.

 • Сода

 • Чиста кърпа или гъба
  След като пуснете цикъла с оцет и сода, ще ви е необходима чиста кърпа или гъба, за да избършете вътрешността на пералната машина и да отстраните всички останали замърсявания или мръсотия.

 • Етерични масла (по избор)
  Добавянето на няколко капки етерични масла, като например масло от чаено дърво или евкалипт, може да придаде свеж аромат на пералната машина.
дезинфекциране на пералня с оцет и сода

Това е всичко! Само с тези няколко средства можете лесно да дезинфекцирате пералната си машина с оцет и сода. Важно е да се отбележи, че никога не трябва да използвате белина за дезинфекция на пералната си машина, тъй като тя може да повреди машината и потенциално да навреди на здравето ви. Придържайте се към естествената дезинфекционна сила на оцета и содата за безопасно и ефективно решение за почистване

Как да дезинфекцираме пералня?

дезинфекциране на пералня с оцет и сода

Почистването на пералната машина е важна задача за поддържане на нейната безпроблемна работа, но не се състои само в отстраняване на мръсотията и замърсяванията. Вашата перална машина може да бъде и развъдник на бактерии и вируси, които могат да навредят на здравето ви.

Дезинфекцирането на пералня с оцет и сода е ефективен и естествен начин за унищожаване на микробите, които може да се крият в нея. В тази статия ще ви запознаем със стъпките за дезинфекция на пералната ви машина с оцет и сода.

Стъпка 1: Изпразнете пералната машина

Преди да започнете процеса на дезинфекция, не забравяйте да извадите всички дрехи или предмети, които се намират в машината.

Стъпка 2: Смесете оцет и сода

Смесете равни части бял оцет и сода в мерителна чаша. За машина със стандартен размер трябва да е достатъчна по една чаша от всяка от тях. Оцетната киселина в оцета действа като естествен дезинфектант, като убива всички микроби и бактерии по пътя си.

Стъпка 3: Добавете сместа в пералната машина

Изсипете сместа от оцет и сода в дозатора за перилен препарат или директно в барабана на пералната машина. Можете да добавите и няколко капки етерични масла, като например масло от чаено дърво или евкалипт, за да придадете свеж аромат на пералната машина.

Стъпка 4: Пуснете цикъл с гореща вода

Настройте пералната машина на най-топлата температура на водата и пуснете пълен цикъл. Това ще позволи на разтвора от оцет и вода да циркулира в цялата машина и да убие всички микроби или бактерии, които може да са налице. Горещата вода също така ще помогне за разхлабване на мръсотията, която може да е полепнала по повърхностите на пералната машина.

Стъпка 5: Избършете вътрешността на машината

След приключване на цикъла използвайте чиста кърпа или гъба, за да избършете вътрешността на машината, включително вратата и гуменото уплътнение, за да отстраните всички останали замърсявания или мръсотия. Тази стъпка е важна, тъй като всяка останала мръсотия може да послужи като среда за размножаване на бактерии и микроби.

Стъпка 6: Изпълнете цикъл на изплакване

Накрая пуснете още един цикъл с гореща вода без препарат или оцет, за да изплакнете всички останали остатъци. Тази стъпка ще гарантира, че пералната ви машина е освободена от всякаква миризма на оцет, която може да е останала.

Заключение | Дезинфекциране на пералня с оцет и сода

В заключение, дезинфекцирането на пералната машина с оцет и сода е лесен и ефективен начин за унищожаване на всички микроби или бактерии, които може да се крият в нея. Като следвате стъпките, описани в тази статия, можете да гарантирате, че пералната ви машина е винаги чиста и без вредни микроби. Не забравяйте да дезинфекцирате пералната си машина редовно, особено ако сте прали предмети, които е възможно да са заразени с микроби, например дрехи, носени от болен човек.

Прочетете още от блога на „Mamcheta.bg„:

Паник атаки при бременност – как да се справим

Колко важно е да поддържаме нашата пералня чиста?

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *