Как да помогнем на детето в периода на кризите на растежа?

Как да помогнем на детето в периода на кризите на растежа?

Срещали ли сте термина „кризи на развитието“ в Монтесори? Въпреки че може да звучи тревожно, то е важен момент в човешкото развитие и може да ви помогне да погледнете от друга гледна точка на често срещаните предизвикателства в родителството.

Въпреки че думата „криза“ често се използва със силно негативна конотация, първоначалното ѝ значение – на старогръцки krisis – е доста неутрално: буквално означава „избор“, „решение“ или „раздяла“.

В съответствие с тази етимология в Монтесори се използва израза „криза на развитието“, за да се опишат преходните моменти в живота.

Можем да обобщим човешкото развитие като поредица от редуващи се кризи и плато – самото раждане, многобройните предизвикателства на детството, но също и „възрастните“ предизвикателства, например дипломирането, напускането на дома, създаването на семейство.

Всяка от тях носи и своите предизвикателства. Преходите са деликатни моменти, по време на които подготовката и готовността ни са подложени на изпитание. Ако са посрещнати добре, те ни дават възможност да се развиваме, но са и точки на уязвимост и опасност, особено ако подготовката ни е била недостатъчна, а средата – неблагоприятна.

За да ви помогнем и от своя страна вие също да помогнете на детето си по време на тези преходи и да разберете драматичните промени и нужди, с които то се сблъсква по време на тях, сме направили списък с най-важните в първия етап на развитие.

Криза при раждането

Първият и най-драматичен преход несъмнено е раждането: новороденото буквално навлиза в един нов свят, в който цялата му физическа подготовка до този момент е подложена на изпитание.

То трябва незабавно да започне да диша, а скоро след това да се храни и да регулира собствените си телесни функции. В нито един друг момент от живота ни физическите условия не се променят до такава степен.

Как можем да му помогнем?

Първите мигове, минути и часове след раждането, които формират цялостния опит на детето в света, трябва да му дадат гаранции за любов, сигурност и приемане, които в крайна сметка ще формират основното доверие в околната среда. 

Например, освен ако не е налице някаква спешна медицинска помощ, детето трябва да бъде поставено веднага след раждането върху тялото на майката; родителите не трябва да бъдат карани да чакат, за да общуват, да взаимодействат и да се свържат с детето.

Разбира се, кърменето е не само средство за хранене, но и за създаване на връзка между майката и детето. Независимо обаче дали бебето се кърми или се храни от шише. Това трябва да се прави с любяща грижа и внимание. Тъй като именно в този период се формира връзката с майката.

Кризата с отбиването

Кризата на отбиването бележи голяма промяна в отношенията между майката и бебето: вместо да разчитат непрекъснато на майката, те вече могат да задоволяват физическите си нужди в заобикалящата ги среда.

Това не означава, че бебето вече не се нуждае от майка си – връзката между тях обаче се променя и се изразява физически по друг начин, а двете страни се радват на нова телесна независимост.

Как можем да помогнем? Най-добрата подкрепа, която родителите могат да предложат, е да наблюдават готовността на детето да се храни с твърди храни и да действат според нея, като се възползват от чувствителния период.

Следващата стъпка е детето да бъде включено в семейството и да му се позволи да участва в „истинското“ хранене по начин, който е подходящ и правилен от културна гледна точка – да се храни на масата и с други хора.

Страх от непознати

Това може да се счита за подгрупа на кризата с отбиването. Тъй като на тази възраст детето започва да установява лични граници. То започва да протестира срещу навлизането на други хора в личното му пространство без одобрение.

Това не е негативно развитие и не е задължително да възпрепятства взаимоотношенията на детето. В този период те се нуждаят единствено от уважение към чувствата им и търпение да изчакат те да започнат взаимодействие, а не да го налагат. 

Кризата на самоутвърждаването

На около двегодишна възраст детето навлиза в ясно изразена и добре позната криза на развитието. Която понякога се описва като „криза на противопоставянето“ или „период на „не“. Този етикет обаче не е съвсем точен: детето не желае да бъде в опозиция, а просто има нужда да бъде признато като личност със собствено мнение, желания и нужди.

Когато егото на детето се формира, поведението му се променя. Детето често бяга, отхвърля родителите (или любимите си предмети или дейности) и започват прословутите гневни изблици на малчуганите. Зад всичко това се крие нуждата да се отделиш от родителите и да откриеш собствената си личност. Това не означава, че детето вече не се нуждае от родителите си. Напротив, то започва да се възприема като отделно същество.

Как можем да помогнем?

Нуждата от упражняване на волята може лесно да бъде задоволена, като им се предложи избор в неконфликтни ситуации. Например като му се даде възможност да изберете от две или три дрехи или храни. Искането на мнението и помощта на детето, когато това е възможно. Също е израз на уважение и зачитане, от които то отчаяно се нуждае в този период.

Трябва да се отбележи, че тази криза до известна степен се повтаря и припомня в юношеството. Ето защо, ако проблемът бъде разрешен много успешно в тази ранна фаза, на юношата ще му бъде много по-лесно по-късно.


препоръчваме ви:

Картини от скандинавски мъх – Как да внесем допълнителен уют у дома?

Преяждането по празниците. Как да се преборим с него?

Предстоящо раждане – как да се справим с притеснението?

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *