Справяне с депресията – 3 лесни стъпки към спокойствието

Справяне с депресията – 3 лесни стъпки към спокойствието

Въпреки че всеки е изпитвал тъга, не всеки е е запознат с депресията. Ако никога не сте били в депресия, вероятно нямате реална представа какво представлява животът с това понякога сложно психично състояние.

Понякога депресията може да бъде коварна. Тя въздейства не само на настроението ви, но и на способността ви да чувствате, мислите и да водите нормален начин на живот. Справяне с депресията не е лесно начинаниe.

Депресията притъпява усещането за удоволствие, прекъсва връзката, потиска творчеството и в най-лошия случай спира надеждата. Тя причинява дълбока емоционална болка не само на човека, който я преживява, но и на неговите близки и приятели.

Често води до усещането и мисълта, че няма справяне с депресията. Сякаш сте заклещени в непреодолим мрак, който никога няма да изчезне.

Как да разпознаем първите симптоми на депресия? Как да се справяне с депресията? Как да повярваме, че промяната е възможна? Продължете да четете, за да научите отговорите на тези въпроси, както и 3-те лесни стъпки, които ще ви отведат до усещането за спокойствие.

Как да разпознаем, че имаме депресия?

Една от причините, поради които депресията може да бъде трудно разпознаваема, е, че нейните признаци могат да варират значително при различните хора, а понякога да бъдат прикрити от нетипични симптоми.

Например някои хора, които са в депресия, могат да я покажат, като се държат недоволно, обидено или раздразнително. 

Всъщност агресията – включително и откритите актове на насилие – може да е показателна за „скрита“ депресия. Може на пръв поглед да изглежда като нещо нормално, може да бъде замаскирана като гняв или като злоупотреба с алкохол.

Подобно на това, въпреки че не е ясно защо, човек, който изпитва тревожност, е изложен на висок риск от развитие на депресия и обратното.

Повече за признаците на това състояние може да откриете в нашата статия Депресия – симптоми | 5 метода за установяване на депресия.

Справяне с депресията – Kak?

справяне с депресията

Как да повярваме, че промяната е възможна? Ето 3 лесни стъпки, които ще ви поведат към пътя на спокойствието.

Водете си дневник

справяне с депресията

Писането в дневник е чудесен начин да изкарате всичко, което е в ума си на хартия. Независимо дали описвате мислите си, или записвате всички свои случайни идеи, ще се почувствате по-добре, след като освободите и подредите хаоса в главата си.

Всеки ден пишете за нещата, за които сте благодарни и които цените. Уверете се, че думите, които пишете на хартия, са положителни и окуражаващи.

Ако пишете негативни твърдения или думи, мислите ви все още са насочени към негативното. Дори ако някой ден се чувствате по-депресирани, опитайте се да напишете положителни послания.

Медитирайте

Когато чувствате тревожност или сте в депресия, може да имате накъсани мисли и липса на концентрация. Има вероятност сутрин да не ви се става от леглото и да искате да се скриете от света. 

В такъв момент може да ви помогне медитацията. Така денят ви ще започне  с хармония и мир в душата. Практикуването на медитация ще ви помогне за да се справите с депресията и да успокоите  ума.

Медитацията ви дава време да заглушите умствения хаос, който настъпва, когато сте преуморени и притиснати да свършите работата си, а списъкът ви със задачи у дома е огромен.

Докато медитирате, обърнете внимание на дишането си. Ако дишате бързо, преминете към продължителни вдишвания и издишвания. Краткото дишане може да доведе до хипервентилация.

Доказано е, че дълбокото вдишване и издишване има благоприятен ефект за облекчаване на тревожността. Дълбокото дишане може да понижи кръвното налягане и нивата на кортизол, което води до намаляване симптомите на депресията.

Преоценка на взаимоотношенията ви

справяне с депресията

Не всички връзки са здрави. Дори отношенията със семейството и близките приятели понякога могат да бъдат нездравословни. Това може да предизвика стрес, който да доведе до психически или физически проблеми.

Само мисълта за негативно настроени хора може да повиши нивата на стрес. Постоянното им присъствие може да повиши нивата на стрес и да стане опасно. Ако не можете да работите с негативно настроения човек, за да промените поведението му, може би е разумно да ограничите времето, което прекарвате с него.

Да потърсите помощ от консултант, който да ви помогне да се справите с негативните хора в живота си, е умен ход. Може би това е просто действие, което е необходимо, за да се подобри стресът ви.


Препоръчваме ви:

Епоксидна смола – Направи си сам

Споделяне на притежания – как да го възпитаме в децата си

Споделяне на преживявания – как да подпомогнем детето да ни се довери

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *