Кога косопадът след раждането е сигнал за тревога

Кога косопадът след раждането е сигнал за тревога

Косопад след раждане – Намалете нивото на стрес

“Още помня как седнах на стола и казах на фризьорката да ми хване съвсем леко връхчетата на косата. Казах ѝ, че бързам, защото имам малко бебе. Това, което ми се случи изобщо не го очаквах. Жената се засмя с глас и каза, че няма никакво значение за каква прическа си мечтая. Обясни ми, че само след няколко месеца косата ми ще започне да пада и тогава със сигурност ще дойда пак.”

Ирина е меко казано възмутена от този на пръв поглед крайно арогантен коментар, но съвсем скоро прогнозата се сбъдва. Косата ѝ започва да окапва с доста бързи темпове и от лъскавата опашка остава само блед спомен. 

Това е съвсем реална история, но от времето преди интернет – тогава, когато нашите майки съвсем сериозно обсъждаха здравословни и какви ли не проблеми със своите лични козметички и фризьорки.

Днес косопадът след раждането е тема, с която всяка бременна жена е запозната. Това, за което обаче повечето дами не са подготвени е мащаба на бедствието. 

Косопад след раждането – напълно нормално

Това е най-първото и най-важно нещо, което трябва да запомните. А за тези от вас, които са свикнали да намират научно обяснение за всичко, надали ще е изненада, че отново са замесени хормони.

Благодарение на естрогена и прогестерона през бременността косата спира естествения си цикъл и по-голямата част от нея остава върху главата. След раждането започва обратният процес и малкият ад под небето за и без това стресираните майки.  

Затова е много важно да имате план за действие предварително и неговият най-ключов компонент да е спокойствието. 

Преборете косопада с грижа отвътре-навън и по-малко стрес

Може и да изглежда козметичен проблем, но истината е, че съвсем не е така. Кожата е най-големият орган в тялото ни и като такъв в зоната на скалпа заслужава по-специални грижи. Ако вече косопадът след раждането е започнал пробвайте да го преборите с повече течности и здравословно хранене.

Между другото, точно първите месеци с новото бебе са идеалния момент да си обърнете внимание. После грижите и отговорностите само ще растат и ще ви става все по-трудно да си създадете нови навици. Ето три прости стъпки, които да приложите още днес:

  1. Купете си бутилка за вода за многократна употреба и я сложете в бебешката чанта за разходки.
  1. Заменете пакетираните храни със свеж плод или готова салата.
  1. Когато бебето спи – спете и вие – това ще намали драстично нивото ви на стрес.
косопад след раждане

Време е за минерали и витамини

Стъпите ли в полето на бременността няма да мине и ден без някой да ви попита дали се грижите добре за себе си. В случая е важно да запомните, че косопадът не е болестно състояние, но е физиологичен процес, който може да бъде контролиран.

Не е хубаво да се втурвате да пиете безраборно първото, което ви препоръчват в аптеката. Консултирайте се с личния си лекар било и само по телефона. Обяснете какво взимате покрай кърменето или общата отпадналост.

Ако трябва ще получите съвет да си пуснете изследвания. Едва след това вече можете спокойно да посегнете към поредната опаковка – най-вероятно витамини от група В, витамините Е,  А и Д. Ако ви бъдат открити дефицити към тях ще бъдат добавени желязо, магнезий и цинк. 

Косопад след раждането може да се лекува и с билки

Хвощът е една от най-разпространените билки, която ще срещнете като препоръка. Веднага след нея се нарежда копривата. И двете са общодостъпни целогодишно – достатъчно е да посетите някоя билкова аптека. Ако все пак решите сами да си ги събирате, не забравяйте да използвате само здрави и силни стръкове, които да изсушите по щадящ начин на сянка. 

Приготванято на отвара е лесно и приятно – кипвате шепа хвощ или коприва в поне литър вода и чакате хубаво да изстине. След това нанасяте върху скалпа под формата на леки фрикции. Имайте предвид, че мигновен ефект няма и трябва да се въоръжите с много търпение. 

косопад след раждане

За косопада след раждането помагат и домашни маски 

Как да си направиш маска? Златното правило е – виж какво има в хладилника. Най-честите комбинации включват яйце, авокадо, кисело мляко, мед, зехтин, лук и любимо етерично масло. Какво е важно да знаете тук? 

  1. От всичко се използват само няколко супени лъжици – това е маска, не супа, не прекалявайте със съставките.
  1. Отделете си поне половин час, защото на маската за коса ѝ трябва време, за да подейства, увийте се с кърпа за по-добър ефект.
  1. Бъдете търпеливи и не се отчайвайте – резултатите идват бавно.

Потърсете лекар, ако косопадът след раждането продължава твърде дълго

Трихологът е специалистът, който ви трябва, ако косопадът ви продължи необичайно дълго време – година или дори повече. 

Преди да идете на консултация е добре да опишете на лист максимално подробно проблема си, защото точно ежедневните неща са най-скучни, незабележими и често се пропускат. 

Напишете всичко важно за вашия косопад, което сте събрали като наблюдения и ги споделете. Така поне ще сте сигурни в едно – ако има проблем ще бъде хванат навреме. 

Въпреки всичко, най-вероятно това, което ви трябва е просто още малко време – тялото ви да приеме всички нови промени, хормоните да се успокоят, а умът да се нагоди към новата обстановка след раждането. 

Разгледайте още: Mamcheta.bg

Предложения:

Предстоящо Раждане – Как Да Се Справим С Притеснението?

Какво Се Случва На Бебето 24 Часа Преди Раждането?

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *