Увереност и самочувствие | Стъпки към успеха

Увереност и самочувствие | Стъпки към успеха

Имали ли сте някога моменти, в които чувствате неувереност? В себе си или в действията си? Попадали ли сте в ситуации и обстоятелства, след които самочувствието ви е клоняло към 0? Запитвали ли сте се някога какви са причините за липсата на тези чувства? А знаете ли какви могат да бъдат последиците, ако не се измъкнете от тях?

Всичко може да е различно! Дори и в моменти на слабост не се предавайте! Вървете по стъпките към успеха.  Вярвайте! Винаги има решение! Прочетете цялата статия, за да научите кои са 10-те прости стъпки към успеха, които ще ви помогнат да повишите вашата увереност и самочувствие

Какво поражда ниското самочувствие и какви са последиците

Всеки от нас има самочувствие. То се състои от мислите, които имаме за себе си, и играе роля в почти всичко, което правим.

Здравата самооценка е много важна, тъй като тя ви помага да правите положителни избори в ежедневието си, дава ви кураж да бъдете себе си, да имате добри взаимоотношения и ви помага да се справяте в трудни ситуации.

Увереност и самочувствие

Знаете ли, че 87% от хората, които са били тормозени, смятат, че това е имало отрицателен ефект върху самочувствието им. Ниското самочувствие може да има вредни последици за психичното ви здраве, решенията ви относно външния вид и в крайна сметка за бъдещето ви.

Не е лесно да харесвате всяка част от начина, по който изглеждате, но зациклянето върху негативите може наистина да срине самочувствието ви. Други последици от ниското самочувствие включват:

  • Избягвате трудни ситуации;
  • Чувствителен към критика;
  • Тревожност;
  • Оттегляне от социални ситуации;
  • Не сте склонни да се доверите на себе си.

Важно е да вярвате дълбоко в себе си, че можете да се промените. Не е задължително промяната да се случи лесно или бързо, но когато е желана, тя ще се случи.

А сега е време да преминем към 10-те простички съвети и стъпки към успеха, които ще ви помогнат да изградите и подобрите увереността и самочувствието си.

1. Увереност и самочувствиеОСПОРВАНЕ НА ЛОШИТЕ МИСЛИ ЗА СЕБЕ СИ

Заменете ги с по-позитивни мисли, които възхваляват нещата, в които сте добри. Можете да направите това, като напишете списък с поне три неща, които правите добре. Спомнете си този списък, когато започнете да се чувствате зле, това ще ви помогне да се върнете към реалността. 

Увереност и самочувствие

2. ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА СЕБЕ СИ

Доброто хранене и физическите упражнения повишават нивото на ендорфините – естествените опиати на организма, които ви карат да се чувствате добре отвътре и стимулират по-позитивно настроение.

Увереност и самочувствие

Когато изпълнявате физическа активност, която обичате, ще намалите стреса и ще се почувствате по-добре. Танцът в спалнята или джогингът около блока са чудесни начини да повишите самочувствието си.

3. Увереност и самочувствиеОТДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ ЗА ПОЧИВКА

Постоянното усещане за стрес може да изиграе огромна роля за ниското самочувствие. Това ви кара по-често да изпитвате негативни мисли, намалява увереността ви и вероятно ще се чувствате твърде уморени, за да спортувате, да общувате или да правите много от нещата, които обичате.

Намаляването на стреса чрез отделяне на време за нещо, което ви отпуска, е чудесна отправна точка към това да се почувствате по-добре. Това може да бъде вана, медитация, танци на закрито, пеене или каквото друго се сетите. 

4. ПОСТАВЯНЕ НА ЦЕЛИ

Всеки ден отделяйте време, за да помислите какво бихте искали да постигнете. След това си поставете реалистични цели за всеки ден и следете напредъка си, като записвате всички свои постижения.

Ще изпитате огромно чувство на удовлетворение, когато отметнете всичко от списъка си за деня. Трикът е да не се затормозявате със списъка.

В някои дни няма да успеете да свършите всичко и това също е нормално! Всички имаме неработни дни, може би направете по-кратък списък за следващия ден и вижте как ще се справите?

5. Увереност и самочувствиеПОГЛЕДНЕТЕ СИТАЦИЯТА ОТ ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА

Погледнете на сложните ситуации от други ъгли. Опитайте се да замените мисли като „Защо да се мъча?“ с „Няма да разбера, ако не опитам“. 

Ако погледнете на ситуацията през по-реалистичен ъгъл, ще разберете, че всъщност можете да направите това, което искате – просто трябва да приложите малко повече позитивизъм!

6. ОПИТВАЙТЕ И ПРАКТИКУВАЙТЕ НОВИ НЕЩА

Мозъците ни са много добри в научаването на нови неща и колкото повече нови неща научавате, толкова по-добре ги усвоявате и толкова по-вероятно е да откриете неща, които ви вълнуват.

Всеки има нужда от творческа изява: музика, изкуство, танци, шиене, готвене, уебдизайн – достатъчно е да влезете в YouTube и да намерите няколко урока. Цялата информация, от която се нуждаете, е на разположение – чака само да я гледате.

7. Увереност и самочувствие ПРИЕМЕТЕ СЕБЕ СИ

Никой не е съвършен. Всички имаме проблеми и недостатъци. Научете се да приемате своите „несъвършенства и да ги обичате, защото именно те ви правят уникални. 

Приемането на себе си е ключът към увереността. Когато хората ви правят комплименти, просто им благодарете, вместо да ги отхвърляте или да им отговаряте отрицателно.

8. ЗАПАЗЕТЕ ВИЗУАЛНИ НАПОМНЯНИЯ ЗА НЕЩАТА, КОИТО ВИ КАРАТ ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ДОБРЕ

Спомените са чудесен начин да видите всички страхотни неща, които сте правили. Какво ще кажете да направите „стена на славата“ в спалнята си със снимки на вас, вашите приятели и семейството ви.

Увереност и самочувствие

Живеем в епоха, в която винаги имаме „фотоапарат“ в джоба си. . . снимайте повече! Уловете тези незабравими моменти и когато ги погледнете назад, ще осъзнаете колко много страхотни неща сте направили през тази година!


Препоръчваме ви още:

Модни Тенденции 2022 – 7 От Най-Вълнуващите Предложения На Годината

Защо Се Появява Целулит По Време На Бременност?

5 Метода За Установяване На Депресия, Които Всеки Трябва Да Знае

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *