10 съвета за самотни майки

10 съвета за самотни майки

Родителството не е никак лесна задача, особено когато се налага да се справяте сами. Самотни майки носят двойно по-голяма отговорност за това да осигурят на детето си най-доброто образование. Опит и възможности, които се предлагат в съвременния свят. 

Може би най-трудната задача за всяка самотна майка е да успява да управлява професионалния и личния си живот. Тя трябва да се грижи за си, да  изпълнява служебните си задължения, да плаща комуналните сметки, да пазарува, да приготвя вечеря, да пере, да глади и т.н.

Да не забравяме, че освен изброено до тук. Самотната майка е и шофьор, треньор, учител на непълно работно време и понякога дори лекар за своите деца.

Всичко това вода до стрес и ежедневни предизвикателства. За щастие обаче има различни начини да улесните ежедневието си. Ето 10 съвета за самотни майки от самотни майки, които ще ви помогнат да се организирате, да се справите с финансовите предизвикателства, да отгледате добре адаптирани деца и да сте щастливи едновременно.

#1 Задайте си месечен бюджет

Като самотен родител едно от първите и най-важни неща, които трябва да направите, е да направите месечен бюджет, защото ако не сте наясно как и къде харчите парите си, финансите ви могат да пострадат. 

самотни майки

Бюджетът ви позволява да следите месечния си паричен поток и да откриете области, в които можете да спестите пари, като намалите ненужните разходи. Разчитате само на един източник на доходи и често сте принудени да се придържате към ограничен бюджет, особено през първите години от живота на детето си. 

#2 Поставете си финансови цели, които можете да постигнете по метода SMART за самотни майки

Отделяйте пари за плащане на сметки, такси за извънкласни дейности на детето и допълнителни, но полезни покупки и спестявайте, дори ако това означава да ги сложите в касичка. Помнете, че всеки или по-скоро всички видове спестявания ще ви донесат ползи.

#3 Създаване на фонд за спешни случаи

Неочаквани спешни случаи могат да намалят спестяванията ви. Прегледайте бюджета си за месеца и направете необходимите съкращения.

Самотните майки съветват да отделяте макар и минимален процент от ежемесечните си доходи за непредвидени ситуации като необходимост от лечение/операция, излизане в по-дълъг неплатен отпуск поради пандемия и др. 

#4 Научете се да казвате „Не“

Не можем да купуваме всичко, което децата ни искат. Тъжно е да им отказваме, но по-лошо би било да ги научим да се интересуват от това да си купят играчка, вместо да могат да си позволят дом или храна. 

Не е необходимо да навлизате в детайлите на финансите с децата си, но е добре да ги научите да определят приоритетите си в живота.

самотни майки

Това ще им помогне да разберат стойността на парите и да бъдат по-взискателни към това, което купуват, когато пораснат. Ако има нещо, за което са се замислили, научете ги да спестяват за или да го включат в списъка за празник или рожден ден.

#5 Разчитайте на близки членове на семейството

Много от нас са израснали, прекарвайки много време с нашите баби и дядовци. Проведете разговор с вашите родители и вижте дали могат да ви бъдат от помощ, когато ви се налага да оставете до по-късно на работа или през ваканциите на децата.

#6 Поддържайте контакт се с други самотни майки

Не изпитвайте неудобство да помолите ваша приятелка, която също като вас е самотна майка да ви помогне да гледа децата ви, ако ви се наложи в непредвидени ситуации.

Много е вероятно да откликне, тъй като познава трудностите от първо лице и защото знае също, че и вие ще направите същото за нея, когато тя има нужда.

#7 Спазвайте дневна рутина

Това ще бъде полезно не само за вас, а и ще е добре за вашите деца. Те обичат последователността на рутината, дори и да се карат за нея от време на време (например, когато не им се иска да стават рано). Наличието на определен режим сутрин е най-добрият начин да се уверите, че всички са облечени навреме, закусили и няма да закъснеете за училище и работа.

самотни майки

#8 Приемете, че чувството на тъга е част от оздравителния процес

Понякога ще бъдете тъжни и това е напълно нормално. Никой не може да е силен в 100% от времето. Не се насилвайте да се преструвате и да заблуждавате себе си и всички останали, че сте добре. 

самотни майки

Ще има дни, в които ще изпитвате толкова силна болка, че няма да можете да си представите как ще продължите живота си. Но можете и ще го направите, така че си позволете да го усетите. 

#9 Забравете за вината

Всички знаем, че чувството за вина е част от родителството. Но за самотните майки вината може да е двойно по-трудна. Колкото и да се стараете, вероятно никога няма да почувствате, че се справяте достатъчно.

самотни майки

Запомнете! Вие сте самотен родител, но сте и супергерой в очите на вашето дете! Няма за какво да се чувствате виновни.

#10 Грижете се за себе си

Знаем, че може да прозвучи налудничаво, но всички жени заслужават понякога да поставят себе си на първо място. Затова отделете малко време за себе си.

Направете си маникюр, отидете на фитнес, поръчайте си любима храна за вечеря. Отдавайте се на удоволствията на живота, винаги когато можете. И не смейте да се чувствате виновни заради това.


Препоръчваме ви още:

Лечение На Целулит: Какво Наистина Действа?

5 Неща, Която Всяка Бъдеща Майка Трябва Да Знае За Майчинството 

Как Да Помогнем На Детето В Периода На Кризите На Растежа?

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *