Вкусно

3 рецепти със сусамов тахан

Сусамовите семена са богати на протеини, фибри и здравословни мазнини. Освен това осигуряват още на човешкия организъм калций, витамини от група В, витамин Е и антиоксиданти. Хората могат да ядат сусамови семена такива, каквито са, да ги добавят като съставка към ястия или да използват сусамово масло при готвене.

Сусамовият тахан, който се използва за приготвяне на хумус и други храни, представлява паста, направена от сусамово семе. В тази статия сме подбрали няколко вкусни рецепти, в които основен герой е сусамов тахан.

43.jpg

Когато настъпи топлото време, е изкушаващо да посегнете към сладоледа, за да се разхладите и да се поглезите. Този, който купуваме от магазина обаче често е пълен с инсулинови захари и може да предизвика храносмилателни смущения при някои хора. 

На Вашето внимание въздушен веган сладолед със сусамов тахан. Той е на основата на замразен банан, който е създава ледена, богата текстура.

Необходими продукти:

  • 4 средни банана, нарязани на колелца и замразени
  • 1/4 чаша сусамов тахан;
  • 2 с. л. сушени фурми без костилки, нарязани на ситно;
  • 1/2 чаша пълномаслено неподсладено кокосово мляко;
  • 1 с. л. препечени сусамови семена за сервиране.
  • Начин на приготвяне:

    1. Добавете нарязаните фурми в малка купа и ги залейте с гореща вода. Оставете ги да омекнат за 5 минути и ги отцедете.
  • Сложете в кухненски робот нарязаните замразени банани, сусамовия тахан, фурмите, кокосовото мляко. Блендирайте на ниска скорост в продължение на 2-3 минути, като при нужда остъргвайте страните, за да се включат замразените банани. Сместа трябва да е гъста.
  • Поставете сместа в продълговата форма за кекс и я разпределете равномерно. 
  • Сервирайте веднага, за да получите мека консистенция, или замразете за 1 час и извадете хубав крем с лъжица за сладолед. 
  • По желание поръсете със сусамови семена.
  • Рецепта за свежа салата с тофу и сос от сусамов тахан

    44.jpg

    Снимка за внимание
    Сусамовият тахан е чудесна основа за кремообразен, обилен дресинг за салати. Благодарение на уникалния си хранителен профил от здравословни мазнини, протеини и фибри, той наистина помага да се направи салатата по-засищаща и удовлетворяваща!

    Представяме Ви една цветна салата от тофу, пълна с хрупкави пресни зеленчуци и обляна с кремообразен таханов дресинг. Предназначена е да се консумира студена и като салата за предястие. Тази рецепта е страхотна за освежаваща вечеря или дори за работен обяд.

    Необходими продукти:

    • твърдо тофу;
  • тамари (или соев сос);
  • айсберг;
  • репички;
  • краставици;
  • моркови;
  • по желание: зелен лук, сусам.
  • Необходими продукти за дресинга:

    • сусамов тахан;
  • сусамово масло;
  • оризов винен оцет;
  • мисо паста;
  • чесън на прах (или пресен чесън);
  • смлян или пресен джинджифил.
  • В тази рецепта тофуто първо се маринова в малко тамари, сусамово масло и чесън на прах, преди да се изпържи в тиган, така че външността да е хубава и хрупкава.

    Дресингът с тахан също е вдъхновен от азиатски вкусове, като мисо, сусам и оцет от оризово вино. Вкусовете се съчетават толкова добре с всички хрупкави зеленчуци, но можете лесно да промените някои от съставките по желание.

    Модификации на рецептата и смяна на съставките

    45.jpg

    Чувствайте се свободни да смесвате суровите зеленчуци, както желаете. Тук ще работят добре и други хрупкави зеленчуци, като чушки!

    Ако предпочитате тази рецепта с различен протеин, можете да смените тофуто с твърдо сварени яйца или пилешки гърди на скара.

    Можете да опитате да поръсите с други семена- като тиквени или слънчогледови или нарязани ядки като кашу например.

    Рецепта за бисквитки с мед и сусамов тахан

    46.jpg

    Тези бисквитки със сусамов тахан се приготвят с бадемово брашно вместо с универсално. 

    Необходими продукти:

    • ½ чаша сусамово семе;
  • 1 ½ чаши бадемово брашно;
  • ½ чаена лъжичка сода за хляб;
  • ¼ чаена лъжичка морска сол;
  • ⅓ чаша мед;
  • ⅓ чаша сусамов тахан;
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт.
  • Начин на приготвяне:

    1. Загрейте фурната до 180 градуса и постелете лист хартия за печене върху тавичка. 
  • Поставете сусама в плитка чинийки.
  • В малка купа разбийте бадемовото брашно със содата и солта. 
  • В голяма купа смесете меда със сусамовия тахан и екстракта от ванилия. 
  • Добавете сухите съставки към мокрите съставки и разбъркайте, докато се смесят добре.
  • С помощта на лъжичка загребете тестото на топки и ги оваляйте в сусамовите семена, след което ги сплескайте на кръгчета с дебелина 1,5 см. 
  • Прехвърлете кръговете върху тавата за печене, като ги подредите така, че да имат разстояние по между си.
  • Печете бисквитките за около 8 минути, докато дъното стане златисто; Прехвърлете бисквитките върху решетка и оставете да изстинат преди сервиране.
  • Loading...
    Споделяне