Как да изберем педиатър?

Как да изберем педиатър?

От деня, в който научите, че сте бременна, започвате да взимате решения, които остават за целия живот на детето ви. Например името, което ще му изберете. За да осигурите на новороденото си възможно най-здравословния старт, трябва да намерите добър педиатър. Но вероятно се чудите „Как да изберем педиатър?“

Продължете да четете, защото сме ви подготвили отговорите на тези и други въпроси, които ще ви помогнат в избора на лекар за вашето бебе.

Как да изберем педиатър?

Кога и как да изберем педиатър?

Добре е да започнете да търсите лекар в края на шестия месец. Ако се чудите защо толкова рано, веднага ще ви отговорим. Това е времето, в което все още няма да се чувствате толкова уморена, колкото вероятно ще бъдете към края на бременността.

Тогава ще имате да решавате още куп важни задачи- да избирате количка, легълце, да пазарувате дрешки и всичко необходимо за бебето, а това може да бъде изключително изтощително. Ето защо ви препоръчваме да направите избора на педиатър по-рано.

От кого да потърсите препоръки, които да ви помогнат в избора за педиатър

#1 Вашия акушер-гинеколог или от семейния ви лекар

Добрата новина е, че не е нужно да избирате педиатър сами. По време на бременността си вероятно ще установите приятелски отношения на доверие с вашия акушер-гинеколог. В такъв случай можете да го помолите за препоръки.

Не се колебайте да попитате и вашия семеен лекар. Съгласно програма “Детско здравеопазване” на НЗОК родителите трябва да изберат общопрактикуващ лекар за своето дете.

# Приятели и роднини

Можете да получите препоръки за педиатър и от роднини или близки приятели. Ако те имат отлични взаимоотношения с педиатъра на детето си, може би и вие ще имате подобен опит.

Как да изберем педиатър?

За ваше улеснение сме ви подготвили списък с въпроси, които да зададете на вашите приятелите или роднини по отношение на педиатъра, който те са избрали:

 • Чист ли е кабинетът?
 • Спазват ли се мерките за безопасност предвид текущата ковид обстановка?
 • Подходяща ли е чакалнята за деца?
 • При спешност малките бебета с предимство ли са?
 • Чувствате ли се забързани по време на посещенията си?
 • Обяснява ли лекарят ясно нещата?
 • Съпричастен ли е педиатърът?
 • Отговаря ли своевременно на обажданията?

# Онлайн форуми и специализирани сайтове

Прегледайте отзивите и оценки в онлайн форуми като БГ мама или в дигитални платформи като Easydoc, Superdoc и др., които се ползват освен за запазване на прегледи от пациенти, а и при търсене на общопрактикуващи или специализирани лекари по градове и райони. 

Разбира се подобно на всички онлайн сайтове, мненията и очакванията на рецензентите може да се различават от вашите, за това действайте предпазливо. Уверете се, че сайтът за прегледи позволява само обратна връзка от действителни пациенти.ресторант на Кавацисемейна почивка с деца

Как да изберем педиатър?

Как да изберем педиатър?

След като вече имате имената на няколко педиатри, които искате да проучите, започнете да се свързвате с всеки от тях и да си уговаряте лична среща. Много педиатри с удоволствие включват такива предварителни интервюта в натоварените си графици.

Преди да се срещнете с педиатъра, персоналът на кабинета трябва да може да отговори на въпроси като: Какво е работното време?, Кое е най-подходящото време за обаждане с рутинни въпроси? и др.gps проследяване на превозни средства

Ако е възможно, е добре и двамата родители да присъстват на тези срещи с педиатрите, за да сте сигурни, че и вие и партньорът ви сте съгласни с политиката и философията на лекаря относно отглеждането на децата. Не се страхувайте и не се притеснявайте да задавате въпроси. Ето няколко предложения, с които да започнете:

 • Колко скоро след раждането педиатърът ще види бебето ви?
 • Кога се проведат прегледите за профилактични прегледи и имунизации на детето?
 • Кога лекарят е на разположение по телефона? Електронна поща?
 • Коя болница предпочита да използва лекарят? Попитайте педиатъра къде да отидете, ако детето ви се разболее сериозно или се нарани.
 • Какво се случва, ако има проблем или спешен случай след края на работното време (през нощта или през уикенда)?рецепти бързо лесно вкусно
 • Кой „покрива“ практиката, когато педиатърът ви не е на разположение?

В нашия сайт ще откриете много полезни съвети и насоки в отглеждането на Вашето мъниче. Стараем се да подаваме качествени материали в помощ на всички мамчета и татковци като:бетонни кашпихотели каваците първа линияcrypto365


Препоръчваме ви:

Картини от скандинавски мъх – Как да внесем допълнителен уют у дома?

Преяждането по празниците. Как да се преборим с него?

Предстоящо раждане – как да се справим с притеснението?

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *