Цитонамазка – Защо е важно да я правим редовно?

Цитонамазка – Защо е важно да я правим редовно?

Един от най-разпространените методи, чрез който се откриват както обикновени възпаления в тялото на жените, така и дори може да се открие на време и предотврати рак на шийката на матката е цитнамазката.

Всяка жена знае, а ако има и такива, които все още не знаят сега ще научат е, че е от изключително важно значение да ходи на преглед при гинеколог поне веднъж годишно.

Дори и да нямате реални причини е важно да го правите редовно, за да ви направят цитонамазка и да сте сигурни, че ако има евентуален проблем, той ще се реши значително по-бързо и лесно.

Как се прави изследването?

Цитонамазка

Процесът цитонамазка се прави по следният начин – от микрофлората на стените на шийката на матката, цервикалния канал и влагалището се взима секрет, който се подлага на микроскопично изследване. Анализът от него показва какво е състоянието на епителните клетки във вагината и матката.

Този тест отчита промени, които може да има в тези клетки. Те са насочващи към всякакви предракови изменения и помагат да се предотврати превръщането им в ракови. Затова е много важно да се прави редовно цитонамазка.

Какви могат да бъдат резултатите от цитонамазката?

Резултатите от цитнамазката могат да бъдат както нормални, така и абнормални. Отклонения от нормата се наблюдават при някои видове възпаления, инфекциозни заболявания – вирусни, бактериални или гъбични, както и при ракови и предракови състояния.

Резултатите от цитонамазка се класифицират по Бетезда или по Папаниколау. Ще ви представим класификацията по Папаниколау, която най-често използват гинеколозите. Тя включва няколко класа:

1. Клас I – това са нормални клетки без атипични промени;

2. Клас II:

  • Клас IIA – тук може да се открият начални възпалителни промени, които да се дължат на инфекции, травмиране на лигавицата на маточната шийка, както и още др;
  • Клас IIB – това са начални клетъчни промени поради атрофия, облъчване и др.;
  • Клас IIC – тук са тежките дегенеративни промени.

3. Клас III:

  • Клас IIIA – лека дисплазия;
  • Клас IIIB – умерена дисплазия.

4.    Клас IV – тежка дисплазия, карцином in situ.

5.    Клас V – инвазивен карцином.

Кои са нормалните резултати от цитонамазка?

Цитонамазка

За да бъде една цитонамазка идеална трябва да е клас I и да е взета в правилното време на цикъла и без да има никакви реакции на клетките, да няма излишна слуз или възпаление.

При полово активни жени и такива, които използват тампони е почти невъзможно това да се случи. При тези жени най-често се появява на техния резултат клас II.

Ако се окажете с резултат клас III А, това означава, че имате някакви дискретни промени по намазката и произхода им не може да бъде определен. В повечето случаи става въпрос за някакво възпаление, менопауза, хормонални проблеми и много рядко е нещо наистина притеснително.

a. Кога се прави цитонамазка?

Цитонамазката се препоръчва да се прави редовно и то преди овулация или по-просто казано между 7 и 10 ден от цикъла, веднага след менструацията. Ако не сте сигурни как да отброите правилно дните, имайте предвид, че ден 1 е първият ден от менструацията.

Колко често се препоръчва да се прави следващата цитонамазка зависи от това какъв е бил резултата от първата. Обикновено гинеколозите се ориентират от буквата в резултатите. Ако вашият е бил II А ще ви препоръчат да направите следващата цитонамазка след 1 до 2 години. Ако сте били II В, ще ви повикат след около 1 година.

Ако сте пък с II С, то тогава следващото изследване ще бъде до 6 месеца. Разбира се това са ориентировъчни данни и само вашият гинеколог ще ви посъветва най-точно кога да отидете отново при него. Важно е да се консултирате с него преди всеки редовен преглед.

b. Цитонамазка при бременност

Ако сте бременна, вашият гинеколог ще ви направи цитонамазка още при първото посещение при него. Процедурата не се различава ако сте бременни и се прави по същият начин, по който са ви я правили и преди това.

Имайте предвид, че резултатите може да са неясни или да се разчетат трудно, особено ако сте с вагинална гъбична или бактериална инфекция. Ако се окаже, че съществуват предракови изменения в клетките ви, доктора ще изчака да се роди бебето ви и след това ще ви назначи лечение.

Ако пък се окаже, че имате някоя полово предавана болест, ще ви лекуват с антибиотици, които ще са подходящи и за бременни жени, като по този начин ще защити както вас, така и бебето ви от евентуални проблеми.

c. Цитонамазка и микробиология

Цитонамазка

Цитонамазката и микробиологията са изследвания, които се правят често заедно и за много хора не е ясно защо.

Цитонамазката е най-разпространеното изследване, чрез което се откриват както обикновени възпаления, така и може да се открие на време и предотврати рак на шийката на матката, ако се прави редовно разбра се.

Микробиологията е изследване на вагиналния секрет на жените. Целта му е да се провери за наличието на възпалителни и инфекциозни процеси и да се лекуват на време. Най-честите симптоми за наличието на такива процеси са – болка, парене, сърбеж, вагинално силно течение с различен мирис и цвят, но има и други, които остават скрити.

Затова и често при рутинни прегледи се взима микробиология, за да се провери дали няма някое скрито заболяване както при жената, така и при нейният партньор.


препоръчваме ви:

5 стъпки за намаляване на целулита по краката

Как да се справим с депресията – 3 лесни стъпки към спокойствието

5 метода за установяване на депресия, които всеки трябва да знае

Оставете коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *